уторак, 7. јун 2016.

Beogradski sindikat

O Beogradskom sindikatu

Beogradski sindikat je hip hop sastav iz Beograda. Grupa je nastala 21. marta 1999, ujedinjenjem grupa „Red Zmaja“„TUMZ“ (Tehnika Upravljanjem Mikrofonom i Znanjem). i solo MC-ja Feđe Dimovića MC Flex, a kasnije su se pridružili Šef SaleProta i Di-džej Ajron.
Njihove pesme često ukazuju na različite probleme u društvu. Jedne od njihovih najpoznatijih pesama koje se tiču društvenih problema su: „Niko ne može da zna“, „Welcome to Srbija“, „Pravo kroz vetar“, „Zajebi“ i „Sistem te laže“.
U julu 2010. godine objavili su novi album Diskretni heroji koji je moguće besplatno skinuti sa zvaničnog sajta Beogradskog sindikata.
U subotu 28. aprila 2012. godine održali su koncert u punoj hali Beogradske arene koji je ujedno i njihov najveći koncert ikada. 
Profilisali su se kao veoma angažovan bend, sa oštrim političkim stavovima i jakom rodoljubivom notom u svojim pesmama. Vođa Beogradskog sindikata, Feđa Dimović, advokat po profesiji, oštro je kritikovao Briselski sporazum.[8] 18.02.2007. organizovali su besplatan koncert za očuvanje Petog parka na Zvezdari.[9] Nastupali su u zatvorima i kazneno-popravnim domovima širom Srbije.[10]
Bivši član i producent Beogradskog sindikataAleksandar Protić, od 2013. godine predsednik je stranke „Treća Srbija“.[11] Protić nije član grupe od marta 2012. godine, pošto je smatrao da je njegova odluka da se politički angažuje nije u skladu sa idejama koje zastupa Beogradski Sindikat.

Sastav

Članovi grupe su:
  1. Blago "Žobla" Vujović
  2. Ognjen "Ogi" Janković
  3. Marko "Deda" Đurić
  4. Darko "Dare" Marjanović
  5. Boško "Škabo" Ćirković
  6. Đorđe "Đolo-đolo" Jovanović
  7. Vladimir "Di-džej" Đorluka
  8. Feđa "MC Flex" Dimović
  9. Aleksandar "Šef Sale" Karađinović
  10. Aleksandar "Prota" Protić
  11. Stefan "Ajron" Novović
  12. Andrej "Andra" Soldatović

Diskografija

Нема коментара:

Постави коментар